ARAM: Kvalitní food-court zvyšuje tržby všem nájemcům

8,2 % celkové plochy zaujímají v obchodním centru Forum Nová Karolina v Ostravě nájemci z oblasti food & beverage. Tento segment přitom bude pod správou společnosti Active Retail Asset Management (ARAM) dále posilovat. Zkušenosti z vyspělých trhů totiž ukazují, že lidé využívající food-court utrácejí v centrech až o pětinu více peněz. A to je důležité i pro nájemce z jiných odvětví.

Do České republiky přicházejí trendy nakupování a nákupních zvyků zákazníků ze západní Evropy s odstupem několika let. Platí to bezezbytku i o stravování, které sehrává stále důležitější roli.

Když poradenská společnost JLL před dvěma roky ve Velké Británii zveřejnila své analýzy a predikce ohledně podílu segmentu food & beverage, vyrazilo to dech i zkušeným retailerům a správcům obchodních center. Podle zveřejněné zprávy totiž nákupní centra v Evropě vyčlení do deseti let až pětinu plochy právě formátům souvisejícím s občerstvením.

Ve vyspělých zemích však nepůjde o dramatický skok: například ve Velké Británii došlo k zdvojnásobení velikosti food-courtů od roku 2015 na stávajících průměrných 15 %. Ve velkých regionálních centrech je to už nyní 20 %.

Hlavním důvodem je změna vnímání funkce obchodního centra. Zákazníci v nich tráví více času a obchodní centra se stala součástí komunity v rámci měst a regionů. Dalším aspektem je skutečnost, že zákazníci disponují více penězi a jsou tak připraveni utratit více za kvalitní občerstvení, a stravovat se častěji mimo domov.

Důvody expanze segmentu food & beverage, který podporují i developeři a property manažeři, je nasnadě: lidé navštěvující food-courty mají o 18 % vyšší útratu a celkově v centru tráví o zhruba půl hodiny déle. Podstatný a rozhodně nezanedbatelný je i fakt, že kvalitní nabídka občerstvení se stává pro řadu zákazníků důvodem opakované návštěvy a selekcí výběru mezi obchodními centry.

Máme kam růst
Ostravské OC Forum Nová Karolina má nejvyšší podíl gastro nájemců v regionech, často s výjimečnými formáty. I díky tomu centru soustavně roste návštěvnost i tržby – v průměru o 10 % ročně, vloni pak byla překonána hranice 9 milionů návštěvníků.

Úspěšnému provozu pomáhá rovněž případné spojení s unikátními volnočasovými koncepty, které se těší velkému zájmu návštěvníků. Jde zejména o fitness centrum JATOMI a multikino CinemaCity. Management ARAM už v roce 2015 začal food-court modernizovat a rozšiřovat
o nové koncepty a operátory. Plocha vyčleněná pro food & beverages se rozšířila meziročně o zhruba 25 %.

Největší pozornost v loňském roce získala nová provozovna UGO Salaterie, která v OC Forum Nová Karolina představila zcela nový koncept na ploše 328 m2. Jedná se o pilotní projekt konceptu v rámci České republiky. V příjemném designovém prostředí, které sází na přírodní materiály a je i s ohledem na svou vzdušnost příjemnou změnou vůči klasickým fast-foodů, si může zákazník vybrat z bohatého menu, které obsahuje i přírodní šťávy a džusy. Zároveň si však může i nakoupit potraviny domů, vše v bio kvalitě. Nabídka se zároveň pravidelně rozšiřuje. Rozsáhlé menu obsahuje snídaně, obědy i večeře.

„Od otevření v srpnu 2016 se setkáváme pouze s nadšenými reakcemi zákazníků. Návštěvnost nám roste každým měsícem. A není pochyb, že nový formát ve Foru Nová Karolina bude patřit k vůbec nejúspěšnějším v celém našem portfoliu,“ přibližuje výsledky Alena Hegnerová, ředitelka marketingu UGO Salaterie.

V případě OC Forum Nová Karolina nejde o ojedinělý koncept. Stoupající tržby vykazuje například veganské bistro vegg-go, důvod ke spokojenosti mají rovněž prodejny Fruitisimo nebo Yogodoo.

Standardně vysoké obraty vykazují i tradiční restaurační koncepty, které zároveň flexibilně reagují na specifika lokální poptávky. K nejúspěšnějším patří McDonald´s, KFC nebo Bageterie Boulevard, z větších formátů pak restaurace Pizza Coloseum či Kaskáda.

Prostor pro nové koncepty
Podle Martina Kubíka, ředitele společnosti Active Retail Asset Management, se v současné době v ostravském Foru nachází 25 restaurací, kaváren nebo fast foodů. „Jednáme hned s několika novými operátory, kteří by měli nabídku food-court rozšířit,“ dodává Martin Kubík. Food-court je využívaný po celý den, často na obchodní jednání nebo firemní akce. Nabídka občerstvení musí umět reagovat na různé skupiny zákazníků včetně rodin s dětmi, lidé navštěvující fitness centrum nebo „prémioví“ zákazníci mířící za luxusními značkami.

Lenka Matthews, která v rámci ARAM vede tým oddělení pronájmů, zároveň upozorňuje na stoupající nároky zákazníků. I ti, kdo míří za klasickými fast foody, vyžadují stále kvalitnější koncepty a jejich zázemí, od vybavení jednotky, nábytku, osvětlení po doplňky a zeleň. Naprostou samozřejmostí je soustavná péče o čistotu nebo kvalitní nabídka pro vegetariány, vegany nebo celiatiky.

„I přes to, že ve Foru Nová Karolina máme nejlépe obsazený food-court v regionu, pracujeme soustavně na jeho zkvalitňování a rozšiřování.
Jedná se však o dlouhodobý proces, především z několika důvodů, mezi které patří i finanční náročnost food-konceptů včetně vybavení jednotek a kvalitní, vstřícná obsluha. Toto jsou jedny z hlavních důvodů proč na českém trhu v porovnání se západní Evropou panuje nedostatek kvalitních konceptů. A tudíž vidíme neustále prostor pro příchod nových hráčů nebo vznik originálních českých food konceptů,“ dodává Lenka Matthews.